Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

6 důvodů proč cena o kvalitě vína nerozhoduje

3. 02. 2015 9:29:45
Zaplatit horentní částku za láhev vína neznamená, že se jedná o to nejlepší víno na současném trhu. Na druhou stranu vybírat mezi levnějšími variantami také není ideální. Víno je specifické v tom, že se nedá hodnotit pouze podle ceny, ale je důležité o něm vědět další informace, které právě hodnotu udávají.

Jak bylo víno vyrobeno

Poctivý vinař chce také vyrábět stejně počestné víno. Jenže k tomu je potřeba investovat nejen čas, ale i finance, a další důležité prostředky. To se samozřejmě na ceně vína projevit musí.

Klíčem k rozluštění je poznání vinaře, jež své víno představí a bez nucených okolků poví, co vše k dokonalosti vína předcházelo. Najednou vám přijde, že za láhev platíte méně, než by si víno zasloužilo.

2. Kde se víno koupilo

www.edegustace.cz

Nejlevnější cesta ke kvalitnímu vínu, je koupit je přímo od vinaře a nejlépe osobně ve vinném sklípku, případně moderní cestou nákupu v e-shopu. Vhodné jsou také degustační vzorky.

Naopak v supermarketu jsou vína obvykle předražena, ač se to na první pohled nezdá. Sítě prodejen potravin nezajímá kvalita vína, ale jde především o zisk a tudíž nejnižší nabídnutou cenu. Bohužel na úkor kvality vína.

www.edegustace.cz3. Jiný kraj, jiné víno

Například odrůdě s názvem Pálava se velmi daří v Mikulovské podoblasti, zejména v okolí právě Pálavy. Pokud zde místní vinař dobře zpracuje hrozny, pak jde nejen o skloubení chuti a kvality, ale navíc i dobré ceny.

Stejná odrůda ze Slovácké podoblasti však stojí třeba i více, ale typická chuť není tak dokonalá, jako z Mikulovské podoblasti. Jasně dokázáno, že cena kvalitu neurčuje.

4. Není medaile, jako medaile

Ocenění vína je další možností, jak vínu přidat na ceně, obzvlášť pro prodejce ve vinotékách. Víno s medailí vypadá lákavě. V době, kdy si ho otevřeme, může na své kráse dost ztratit, přece jen zraje a hodnoty, za které bylo oceněno, už mít nemusí. Za každou cenu tak nevybírejte pouze oceněná vína.

5. Malý vinař versus velkovýroba vína

Výhodou malých začínajících vinařů je především poctivá práce. Takový vinař nemá vysoký základní kapitál, aby tak mohl začínat s plně automatizovanou výrobou, ale hraje to do karet kvalitního vína.

Díky tomu je víno více propracováno, vinař pilně pracuje na doladění chuti, vůně i barvy, aniž by nechal pracovat pouze moderní techniku. I cena je v konečném důsledku nižší, než u velkovýrobců vín.

6. Mediální reklama není potřeba

Dobrou pověst si vinař buduje sám, na základě kvality poctivého vína. Neinvestuje do billboardů, protože jeho produkce jde na odbyt díky samotnému vínu, na které si také vinařství buduje svoji pověst..

Myslím, že pokud jste milovníci dobrého vína, tak rádi navštívíte vinařství, kde jste zakoupili výtečné víno a neváháte zaplatit i vyšší cenu.

Myšlenka za ZÁVĚR

Rozhodujte se na základě svých chutí. Poznejte co nejvíce vín, věnujte se degustacím a pak budete mít vytříbený vkus i jedinečný zážitek z vína.

Autor: Petra Tomčalová | úterý 3.2.2015 9:29 | karma článku: 15.73 | přečteno: 1060x

Další články blogera

Petra Tomčalová

[Párování vína a jídla] Vína k velikonocům

Některé z mých oblíbených jídel jsou ty, které ochutnáváme právě když se slaví Velikonoce: Čerstvá chřestová omeleta se šunkou na snídani apod. Ale jaká vína pít na Velikonoce k těmto pokrmům? Jako požitkářce se mi líbí něco víc na Velikonoce, než pomerančové šťávy (ikdyž mezi námi je v období jarního detoxu piji častěji). Vína, která fungují nejlépe v kombinaci s velikonočními specialitami jsou pikantní a zároveň lehčí, než ty, na které jsme byli zvyklí v zimě. Jednoduše si dáváme také ve sklenici kousek vinného jara:-)

4.4.2015 v 12:20 | Karma článku: 9.58 | Přečteno: 429 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

O dobrých lidech mezi námi

Sdělovací prostředky nás zahlcují především negativními zprávami. Jako by nestačilo, že je venku mlha, prší a rychle se stmívá...

22.11.2017 v 6:02 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 3 | Diskuse

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

napadá mě často. Naposledy, když jsem slyšela o jednání nově zvolené poslanecké sněmovny. Parkinson bylo skutečné jméno skutečného profesora.

21.11.2017 v 15:19 | Karma článku: 15.58 | Přečteno: 499 |

Milan Šupa

Demaskování pokrytectví charity, přijímání migrantů a ekologie

Žijeme v době maximálního rozkvětu pokrytectví a tento fakt nebude žádnou novinkou pro nikoho, kdo je jenom trochu vnímavý.

21.11.2017 v 15:15 | Karma článku: 27.73 | Přečteno: 1083 | Diskuse

Jana Slaninová

Kruté ženy

Kdo ví, kde to všechno začalo a jak. Jistě vím jen to, že jejich prabába, byla žena od rány a tvrdá jako chlap. Taky paličatá jak stádo beranů.

21.11.2017 v 14:30 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 543 | Diskuse

Josef Komárek

Byli mezi disidenty lidé „s podstatnou poruchou mozku“?

Oni sami mne přesvědčují, že ano. Nicméně bych se nedivil, kdyby ten „zvukař“ (tj. ten moravský kraválista) dostal za tu výtržnost od nějaké té ušlechtilé organisace Havlovu cenu. Ta ostatně k ničemu jinému neslouží.

21.11.2017 v 13:50 | Karma článku: 38.16 | Přečteno: 1759 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 781
Jsem povahou tvůrce, a proto miluju vše jedinečné, co můžu sama uvést na světlo světa. Záliby a koníčky: víno, osobní rozvoj, cestování, moře, salsa, internetový marketing, rodina.

www.eDegustace.cz

www.tomcalova.cz

www.zenybezsefa.cz



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.