Petra Tomčalová

5 důležitých kroků jak se nespálit při výběru vína

28. 01. 2015 17:29:13
Krkolomný název a cizokrajný původ neznamená, že víno z jiných krajů bude mnohem lepší, než sklenička lahodného vína od nás. Jen snad člověk povrchní si vybírá víno podle exotického původu na úkor hanění poctivé české úrody a práce :-) Zde najdete jednoduchý návod, jak se nespálit při výběru vína:

Cvičte své chutě

Najít dokonalé víno pro své neklamné chuťové buňky není jen tak. Je nutnépostupně zkoušet a v klidu degustovat. Nechat si víno prolévat na jazyku, jakoby bylo vašim úkolem jej vpravit mezi jednotlivé chuťové pohárky. Spěch zde rozhodně není na místě.

  1. Nebuďte snobští

Jestliže si chcete víno skutečně vychutnat, neomezujte se na původ uvedený na obale. Argentinské víno má zcela jiné specifické vlastnosti, než české. To ale neznamená, že jedno je horší, než druhé. A ani cena lahve nevypoví nic o tom, zda je víno pro vás dobré. Předražená vína mohou být pouze výdělečnou činností chytrých prodejců, kteří vsází na snobské zákazníky.

  1. Doporučení jako rada nad zlato

www.edegustace.cz
Naprosto senzačně funguje doporučení
. Není snad lepší cesty k dobrému vínu, než přes dobré přátelé a známé. Ti obvykle vědí, co lahodí vaší vytříbené chuti a velice rádi vám doporučí vinaře, který je schopen vyhovět i vašemu přání. „ Doporučení může být velice jednoduchou cestou, jak najít skutečně poctivé a kvalitní víno.“ říká Vítek Esterka, sommelier.

  1. Malé vinařství = poctivé vinařství

Všeobecně známá značka ihned neznamená, že je víno lepší, než jiné. To, že je výrobce v podvědomí společnosti neznačí, že má lepší víno. U vína je to totiž mnohdy naopak a nejpoctivější, vymazlené víno pochází z produkce malého rodinného vinařství.

  1. Medaile

Pozor i na lahve vína opatřené medailí. Není zaručeno, že bude pro vás samotné stejným vítězem, jako bylo pro odbornou porotu. Víno s medailí často splňuje přesná kritéria, která jsou pro danou odrůdu typická, ale neznamená to, že uspokojí vaše chutě. Může, ale nemusí. Medaili berte jako doporučení, ale ne jasnou volbu.

Co si určitě máte zapamatovat:

Víno je potřeba postupně poznávat a zkoušet. I teplota podání výrazně ovlivní chuť vína. Nejlépe tak víno vychutnáte přímo od výrobce ve vinném sklípku nebo na degustaci přímo s vinařem.


-
PeT

Autor: Petra Tomčalová | karma: 16.41 | přečteno: 886 ×
Poslední články autora