Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nejčastější omyly, které si Češi myslí o moravských vínech

17. 02. 2015 18:15:28
Jaké omyly si nejčastěji Češi myslí o moravských vínech ? PRVNÍ OMYL – ČERVENÉ VÍNO Z MORAVY NENÍ TAK KVALITNÍ, JAKO ZAHRANIČNÍ Neuvěřitelná fáma, která pramení z přesvědčení, že červené víno z jižních, přímořských zemí je lahodnější, na rozdíl od moravských vín. Nevěřte těmto povídačkám, které by nikdy znalci vína nevypustili z úst. Záleží na odrůdě, taky na místě, kde se hrozny pěstují a v neposlední a důležité řadě taky na tom, jak jej vinař zpracuje.

Z červených vín se na Moravě nejvíce pěstuje Svatovavřinecké a Frankovka, vína s typickým hrubším výrazem, ale také měnící se zralostí na sametovou hebkost.

Poté, co se v oblasti zejména Modrých Hor ve Velkopavlovické podoblasti, urodí sluníčkem vyzrálé hrozny odrůd André nebo Merlotu a poté leží několik měsíců v dubovém sudu Barrique, věřte mi, že opravdu krásná a bohatá vína se zde vyrábějí. Právě ta, která připomínají svým charakterem typ jižních vín.

www.edegustace.cz

DRUHÝ OMYL – VÝBĚR Z HROZNŮ ZNAČÍ JEDNOZNAČNĚ SLADKÉ VÍNO

Označovat každé víno z vyšší kategorie pozdní sběr, výběr z hroznů jako sladké víno je stejné, jako sčítat jablka a hrušky. Cukernatost hroznů je při sběru hroznů vyšší, ale i tak mohou být vyrobena vína z pozdních sběrů suchá či polosuchá.

TŘETÍ OMYL – TEPLOTA NA SKLADOVÁNÍ VÍNA NEMÁ VLIV

Nejen při podávání má mít víno svoji předepsanou teplotu, aby tak lépe vynikla základní chuť i vůně. To platí i pro skladování. Při teplotách 13 °C a vyšších víno zraje rychleji, proto i rychleji stárne, mění se.

Pozor také na kolísání teplot, nebo vliv světla či pachů. To vše dost podstatně má vliv na chuť vína. Nejlepší je mít ve skladovacím prostoru stálou neměnnou teplotu pod 10 st.C.

ČTVRTÝ OMYL - MORAVSKÉ VÍNO JE DRAŽŠÍ, NEŽ ZAHRANIČNÍ

Když nějaký vychytralý prodejce umí obchodovat, a za mizivou cenu koupí hektolitry zahraničního vína spolu s cizokrajnými etiketami, které potom prodává s povrchní exklusivitou za nízkou cenu, může to vypadat, že jsou moravská vína předražena.

Vybírat víno jen podle ceny není vhodné, co už víme z článku „6 důvodů proč cena o kvalitě vína nerozhoduje“. A pokud už nám na ceně záleží, nejlevněji kvalitní víno pořídíme vždy přímo od výrobce tedy od vinaře.

Autor: Petra Tomčalová | úterý 17.2.2015 18:15 | karma článku: 24.20 | přečteno: 2083x

Další články blogera

Petra Tomčalová

[Párování vína a jídla] Vína k velikonocům

Některé z mých oblíbených jídel jsou ty, které ochutnáváme právě když se slaví Velikonoce: Čerstvá chřestová omeleta se šunkou na snídani apod. Ale jaká vína pít na Velikonoce k těmto pokrmům? Jako požitkářce se mi líbí něco víc na Velikonoce, než pomerančové šťávy (ikdyž mezi námi je v období jarního detoxu piji častěji). Vína, která fungují nejlépe v kombinaci s velikonočními specialitami jsou pikantní a zároveň lehčí, než ty, na které jsme byli zvyklí v zimě. Jednoduše si dáváme také ve sklenici kousek vinného jara:-)

4.4.2015 v 12:20 | Karma článku: 7.76 | Přečteno: 422 | Diskuse

Petra Tomčalová

5 tipů pro ženy, jak si zachovat s vínem štíhlou linii

Už víte, jak číst etikety potravin, ale když jde o obchod s vínem, je těžké rozluštit, jaké jsou zdravější možnosti.Přečtěte si tipy, jak zjistit, která vína byste měli popíjet méně, a která z nich jsou v pořádku pro doplnění skleničky (nebo dvou) a přitom udržení vaší štíhlé linie.

20.2.2015 v 17:42 | Karma článku: 7.75 | Přečteno: 424 | Diskuse

Petra Tomčalová

6 důvodů proč cena o kvalitě vína nerozhoduje

Zaplatit horentní částku za láhev vína neznamená, že se jedná o to nejlepší víno na současném trhu. Na druhou stranu vybírat mezi levnějšími variantami také není ideální. Víno je specifické v tom, že se nedá hodnotit pouze podle ceny, ale je důležité o něm vědět další informace, které právě hodnotu udávají.

3.2.2015 v 9:29 | Karma článku: 15.73 | Přečteno: 1055 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Karel Trčálek

Zemanova svině

Nominativ, svině, svině. Genitiv, svině, sviň / sviní. Dativ, svini, sviním. Akuzativ, svini, svině. Vokativ, svině, svině. Lokál, svini, sviních. Instrumentál, sviní, sviněmi ...

23.6.2017 v 18:32 | Karma článku: 7.66 | Přečteno: 131 | Diskuse

Milan Radek

Uctivý služebníček Macron poslušně hlásí že už těm neposlušným državám vynadal

Mutti mu přece jasně řekla že má těm vidlákům odvedle vynadat, aby už začali poslouchat, a on bez odmluv splnil rozkaz. Mutti přece nebude na vlastní ústa říkat to co může říkat on za ní. Marine Le Pen měla pravdu že ve Francii

23.6.2017 v 18:10 | Karma článku: 24.78 | Přečteno: 332 | Diskuse

Karel Trčálek

Proč reaguji na články jiných blogerů? Protože jsem parazit!

Blog je, alespoň pro mě, především hra. Může-li jistá „ekonomka“ či jistí blogeři své lži a svou propagandu více či méně podařeně prezentovat jako odhalování „skutečné“ pravdy, pak si já můžu z jejich lhaní dělat legraci

23.6.2017 v 16:37 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 249 | Diskuse

Milan Šupa

Otevřená konfrontace s negativním názorem čtenáře

"Pane blogere, já osobně patřím k lidem s duchovním zaměřením, ale mnohé Vaše příspěvky vnímám jen jako samu negaci. Proto Vaše jednostranné názory ("co je špatné") většinou už ani nečtu.

23.6.2017 v 15:15 | Karma článku: 7.06 | Přečteno: 291 | Diskuse

Jana Slaninová

Láska s chutí lesních malin

Potkal ji na pasece. Usárna už ho tížila a měl chuť padnout po hubě do mechu a odpočívat ve stínu stromů. Než na tu paseku došel, byl skoro mrtvý vedrem. Den voněl smolou a prachem cest. A najednou tam byla ONA.

23.6.2017 v 14:42 | Karma článku: 9.43 | Přečteno: 137 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 773
Jsem povahou tvůrce, a proto miluju vše jedinečné, co můžu sama uvést na světlo světa. Záliby a koníčky: víno, osobní rozvoj, cestování, moře, salsa, internetový marketing, rodina.

www.eDegustace.cz

www.tomcalova.cz

www.zenybezsefa.cz

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.