Petra Tomčalová

Proč je vzrušující poznávat vína ?

6. 01. 2015 10:11:17
Občas se říká, že s vínem je to jako se ženami – musíte jich ochutnat spoustu, než si vyberete to pravé přímo pro vás. Musíte se naučit nejen rozlišovat kvalitní vína od těch obyčejných, ale také přijít na to, která odrůda je tou pravou pro vás, co vám ve víně voní a co ne, jak dokonale snoubit víno s jídlem i jak poznat, zda si v láhvi kupujete vinný skvost nebo jen aromatizovaný brak. Cesta k poznání a objevení kouzla vína je dlouhá, ale rozhodně ne nudná – naopak, skrývá v sobě hodiny a hodiny vzrušujícího degustování a objevování nových chutí, vůní a jednotlivých vinných tónů.

Jen si představte tu vznešenou atmosféru při degustaci: všudypřítomná lehká vůně kvalitního vína v kombinaci s nedočkavostí a touhou konečně zjistit, jaké tóny se tentokrát skrývají ve skleničce vína. Degustace už dávno rozhodně není pouze záležitostí úzké skupiny vyvolených, kteří prošli tisíci hodinami kurzů a degustací a víno mají nastudované jako Baťa výrobu bot.

Degustace je v současnosti čím dál více oblíbenějším a přístupnějším hobby, které však neztrácí svůj punc výjimečnosti a vznešenosti. Nejen, že otevírá nové obzory v oblasti vína a učí naše chuťové buňky rozeznávat jednotlivé ovocné i květinové tóny, ale zároveň vybízí i k navazování nových přátelství s lidmi stejných zájmů a poodhaluje tajemství jednotlivých kultur. A navíc, při degustaci vás bude polechtávat jemné vzrušení pramenící z očekávání další ochutnávky...

Vezměme v potaz i to, že nemálo vědců, lékařů, výživových poradců, zkrátka odborníků, doporučuje skleničku kvalitního vína k prodloužení života a ke zlepšení životního stylu. Navíc, degustace kvalitních vín, když víte, jak na ni, je životní styl sám o sobě.

Autor: Petra Tomčalová | karma: 12.27 | přečteno: 339 ×
Poslední články autora